CZY WIESZ, ŻE …

 

TROCHĘ HISTORII …

Cukiernictwo sięga swoją historią aż 4000 lat wstecz, kiedy to starożytni Egipcjanie zaczynali spożywać słodkie potrawy. Do słodzenia używali ziaren z drzewa świętojańskiego i miodu. Miód był niezwykle cennym rarytasem, mieszano go z ekstraktem z kwiatów malwy i w ten sposób otrzymywano pierwsze słodycze. Gałeczki z mąki ryżowej lub pszennej, nadziewane syropem cukrowym, smażone lub gotowane na maśle; banany gotowane w osłodzonym mleku – to tylko niektóre przysmaki królewskiego dworu i arystokracji w starożytnych Indiach. Miód jadano tam tylko od święta. Starożytni Grecy jadali prosto i skromnie, a słodycze pojawiały się jedynie podczas wystawnych uczt na stołach bogaczy. Były to ciasta i serniki. Dużą wagę do jedzenia przywiązywali średniowieczni Arabowie. Traktaty kulinarne pisali władcy, filozofowie i uczeni. Specjalnym przysmakiem był „Faludża” sporządzony z miodu, mąki ziemniaczanej, masy migdałowej lub owoców, nadziewany orzechami. średniowieczni cukiernicy francuscy wyrabiali smażone w cukrze przekąski: migdały, anyż, imbir, pistacje, orzeszki pinii. Cukier był wówczas nie tylko składnikiem potraw, ale i lekarstwem. Na bóle brzucha podawano utarty z płatkami róży, na choroby płucne ucierano go z fiołkami. W XVII wieku w Holandii przywilej sprzedawania różnych placków należał do… aptekarzy. Cukiernicy tworzyli osobną gildii, sprzedawali pasztety – mięsne i słodkie. Polscy mistrzowie kuchni w XIX wieku sporządzali ogromne „cukrowe półmiski”. Wznoszono cukrowe budynki, posągi, żaglowce, a nawet formowano scenki rodzajowe. Lukier barwiono na żółto (szafranem), zielono (sokiem ze szpinaku), czerwono (sokiem z buraków) i niebiesko (płatkami chabru). Wszystkie smakołyki podawano w pięknych naczyniach z porcelany, szkła i srebra.

PIECZYWO PSZENNE NIE TAKIE ZŁE …

To że pieczywo pszenne różni się od żytniego razowca na zakwasie, wcale nie musi czynić go złym. Jasne pieczywo jest oczywiście bardziej kaloryczne od pieczywa uzyskanego z mąki żytniej, ale przez to może stanowić cenny składnik śniadania, dostarczający energii na dobry początek dnia, przed pracą lub szkołą. Okres intensywnego wzrostu u dzieci, aktywność fizyczna, praca umysłowa, a szczególnie proces uczenia się wymagają dostarczenia do mózgu odpowiedniej porcji glukozy, która powinna pochodzić z pieczywa. Zgodnie z kanonem zdrowego żywienia (wg Instytutu żywności i żywienia) to właśnie produkty zbożowe powinny być głównym źródłem kalorii. Delikatny miękisz i łagodny smak pszennej bułeczki mogą być zachętą dla ucznia, żeby zamiast chipsów lub czekoladowego batona na drugie śniadanie wybrać apetyczną kanapkę. Jedynie osobą pozostającym na diecie skierowanej na redukcję masy ciała należałoby odradzić spożywanie jasnego pieczywa.

NIE MYŚL, TYLKO DZIAŁAJ – ZIELONY KŁOS

Pod tym hasłem funkcjonuje OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROMOCJI PIECZYWA.

Na stronie www.zielonyklos.pl znajdą Państwo pierwszy serwis internetowy piekarniczo – cukierniczy adresowany do konsumentów.

Zapraszamy do odwiedzin !